Pumitus

Jutustelu peleistä.

Moderators: laturi, Gary, Federal, Juppo, laturi, Federal, Gary, Juppo, laturi, Juppo, Gary, Federal

Post Reply
Vinku
Kaasukalle
Kaasukalle
Posts: 126
Joined: Sat 14 Jun, 2014 08:15:35

Pumitus

Post by Vinku »

En löytänyt vanhaa topiccia jos sellaista on niin tehdään uusi. Tästä kuitenkin ollut ainakin pelaajien kesken paljon puhetta viimeaikoina.

Lyhyesti: 'pumitus' tarkoittaa sitä, että huudetaan PUM tai vastaavaa ampumisen sijasta lähietäisyydeltä. Omasta mielestäni tarkoitus olisi vain ja ainoastaan kunnioittaa vihollista eikä ampua turhaa laukausta selvässä tilanteessa (lue yllätys)

No nyt näitä juttuja tulee vähänväliä "juoksin ja 10m päästä pumitetiin" "Menin huoneeseen sisään jossa jätkät seisoo aseet lattiaa kohti ja pumitettiin". Tämmöstä kuulee yllättävän paljon pelaajien kesken. Itse en ole pumituksiin vielä törmännyt (ennen tätä hetkeä) mutta se johtunee pitkälti tavasti pysyä hieman kauempana ja pitkänmatkan pelaajana eikä niinkään cqb tilanteissa.

Omasta henkilökohtaisesta mielestäni pumituksella ei saisi saada mitään hyötyä! Se olisi vain oikeasti kohteliaisuus toista pelaajaa kohtaan.

No tässä pari esimerkkiä mitä itse kohtasin operaatio elohopeassa. Nämä edustavat vain omaa näkökantaani tapahtumista ja jos vastapuoli tunnistaa itsensä voi vapaasti kommentoida ja kertoa oman näkökantansa asioihin.

Esimerkki 1: Ryhmämme on varikon ja parkkipaikan välistä suota puolustamassa. Ryhmässä 7 henkeä varikon puoleisella penkalla melko hyvissä suojissa suota kohden. No sieltä tulee jannu isosta avo-ojasta ja ilmeisesti pumittaa jonkun/joitain ryhmästäni. Itse tulen paikalle hieman syrjästä (5m siirtyminen) väittelyä katsomaan ja nään henkilön noin 10metrin päässä. Ilmeisesti minutkin(?) sitten pumitettiin siihen vaikka tähtäsin ko. henkilöä kokoajan. Hän siis pumitti yhteensä 3kpl kohtalaisessa suojassa olevaa henkilöä 10metrin matkalta, hänen suojansa oikeastaan olematon meihin verrattuna. Alkup. pumituksen uhri sanoi myös, että hänen aseensa piippu oli osoitettuna kohdetta kohti.
Vihu ammuttiin, väittelyn sijaan komensin 2 respaamaan reiluuden nimissä jonkinlaisena kompromissina.
Ei näin... Nyt jäi ainakin meidän osapuolelle tunne, että pumitettiin siksi koska 3x suojatun tyypin tiputtaminen 10m matkalta on melkoisen vaativa homma eikä mitenkään 100% varmaa.

Esimerkki 2:
Tästä noin 15-20minuuttia myöhemmin olen yksin samaisessa avo-ojassa. Otan yhteyttä radiolla mutta vihollinen takaani kuulee ääneni. Kuulen takaa kysymyksen "kumpi osapuoli". (ei pumittanut, kysyi vain) Sanon kiltisti "joo osuma" ja lähden respaamaan. Ei toivoakaa, että olisin ehtinyt kääntyä ja yrittää ampua vihua.

Paljon tulee noista sisätiloista valitusta pelaajilta pumituksista offarilla mitä kuunnellut sivukorvalla. Se cqb taistelu on ihan oma lajinsa ja sitä ei turhaan swat yms yksikötkään vuosikausia hio täydelliseksi yhteistyötoiminnaksi turhaan oikeassa elämässä. Ymmärrän täysin turhautumisen jos siellä pelkkä 'pum' ratkaisee tilanteet vaikka ase osottaisi minne ja taidot olisi mitä. Tämä ei ainakaan motivoi harjoittelemaan meidän peleissä ko. taistelutyyliä varmastikkaan.
Nämä esimerkit eivät ole mitenkään oleellisia. Ainakin meidän osapuoli otti asian ihan ok, ei jäänyt hampaankoloon mitään. Haluan nyt vain nostaan tämän puheenaiheen ylös vapaaseen keskusteluun, jotta tietoisuus hieman lisääntyisi. Ehkäpä jonkun yleispätevän säännönkin voisi keksiä?
User avatar
Choke77
kapiainen
kapiainen
Posts: 465
Joined: Sat 06 Sep, 2008 19:45:03
Location: Koskenkorva, Ilmajoki

Re: Pumitus

Post by Choke77 »

Mun mielestä koko pumitus on melko turhanpäivänen keksintö, ampuu sitten vaikka semillä jalkaan jos toista sääliksi käy.
Pappa-Tiimi
User avatar
laturi
puheenjohtaja
puheenjohtaja
Posts: 1489
Joined: Wed 19 Dec, 2007 19:47:13
Location: Kauhajoki

Re: Pumitus

Post by laturi »

Kuulostaapas kertakaikkiaan hölmöiltä pumituksilta nuo Vinkun kokemukset..

Alunperinhän kyse on herrasmies tavasta, joka on levinnyt vähän väärinymmärretysti pelaajien keskuuteen.

Vinkun mainitsemaa sääntöä tästä ei mielestäni kannata tehdä, koska pumista ei ole muutenkaan säännöissä ennen mainittu, ja tämän voisi kaikkinensa myös minun mielestä unohtaa. Ei yksi laukaus vartaloon/tetsariin pitäisi tuntua pahalta.

Mitä snipumiehiin tulee, niin ei sillä snipulla oikestikkaan voi ampua läheltä, joten pistooli/muu ase on snipumiehen lähitaistelu ase, eikä pum.
Lauri Mäenpää
Hallituksen puheenjohtaja
Vinku
Kaasukalle
Kaasukalle
Posts: 126
Joined: Sat 14 Jun, 2014 08:15:35

Re: Pumitus

Post by Vinku »

laturi wrote: Vinkun mainitsemaa sääntöä tästä ei mielestäni kannata tehdä, koska pumista ei ole muutenkaan säännöissä ennen mainittu, ja tämän voisi kaikkinensa myös minun mielestä unohtaa. Ei yksi laukaus vartaloon/tetsariin pitäisi tuntua pahalta.
Ilmaisin tarkoitukseni ehkä epäselvästi.
Eli tarkoitin selkeää säännöstöä ettei PUM ole eliminiointi virallisesti (tai sitten olisi tietyin ehdoin). Nytkyn sellaisessa harhakuvitelmassa eletään sakki käyttää pumia selvästi väärin. Lisäksi pelinjohto (osa ainakin) sanoo pumituksesta alkubriiffissä että juuri tälläistä herramiespeliä sillä tarkoitus tehdä mistä alkup. postauksessani oli puhe.
Jos selkeästi ilmoitetaan alussa "pumitus ei ole virallinen eliminointi" tms. on pumittajan omalla vastuulla, että onko vastustaja tarpeeksi herrasmies ja ottaa osuman vai eikö.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni, että pumitus ei pitäisi olla virallinen tapa eliminoitua. Se olisi kahden osapuolen välinen asia ja 'pumittaja' ottaa aina riskin, että siellä vastassa onkin joku joka ei hyväky ko. tapaa ja alkaa ampua vastaan.

Nykyisellään kuitenkin on selvästi epäselvyyttä, onko tapa virallinen tapa eliminioitua vai eikö vaikkakaan säännöt eivät siihen ota kantaa.
Gary
sohvakenraali
sohvakenraali
Posts: 2209
Joined: Fri 24 Aug, 2007 17:21:18
Location: Jalasjärvi,Oulu

Re: Pumitus

Post by Gary »

Näin sen itse kirjailisin. Näistä ei sääntö tekstiä tartte tehdä, mutta oma ajatus PUM käytöstä varmaan tulee esiin. Muutenkin sääntöjen sijasta riittää, että riittävän iso porukka käsittää asian samoin, eikä eliminoidu "väärin käytöksistä". Kyllä loput oppii sen sitte.


1. PUMitusta voi käyttää herrasmies tapana liipaisin painalluksen sijasta silloin kun vastustaja on lähietäisyydellä selin tai muuten täysin yllätetty ja vailla mahdollisuutta ampua takaisin.
2. PUMitusta käyttääkseen pitää vastustajaa tähdätä ja olla varma omasta osumastaan.
3. Jos vastustaja ehtii tilanteessa refleksin omaisesti ampua takaisin ja osuu, molemmat eliminoituvat riippumatta siitä sanottiinko PUM ensin.Itsellekkin tuli lauantaina tilanne jossa mut PUM:lla eliminoitiin kun peruutin perse pystyssä ryömien varikon länsipuolella ja punaisten koukkuryhmä yllätti takaa. Olin iloinen vastapuolen ratkaisuun, kun nyt saan molemmilla kankuilla istua tuolilla :shock:
Kari Knuuttila
gary @ jvisoft net

web-ylläpitäjä
webmaster@jvisoft.net
User avatar
Tuom-asd
kapiainen
kapiainen
Posts: 385
Joined: Tue 11 Nov, 2008 00:23:44

Re: Pumitus

Post by Tuom-asd »

Yhdistyksen pelisäännöt sanovat eliminoinnista näin:

6 Eliminoituminen pelistä
1. Osuma mihinkä tahansa varusteisiin tai vartaloon eliminoi pelaajan.
Vastustajan voi eliminoida ampumalla airsoft-aseella, koskettamalla
kädellä tai turvallisella kumi- tai bofferiaseella tai heittämällä heitteen
samaan tilaan vastustajan kanssa.

Säännöissä ei siis minkäänlaista mainintaa suullisesta eliminoinnista.

Liian tehokas ase, ei saa olla syy pumitukseen, kantakoot pistoolia mukana, tai jättäkööt ampumatta.
Hyvä että nostit asian esille, ollaan pelinjohtajien alueella puitu samaa asiaa.
vinku wrote: Se olisi kahden osapuolen välinen asia ja 'pumittaja' ottaa aina riskin, että siellä vastassa onkin joku joka ei hyväky ko. tapaa ja alkaa ampua vastaan.
<-- Tämä oli hyvä, otan mahdollisesti käyttöön omissa vklp pelien alkubriiffeissä. Tähän asti en ole puuttunut briiffeissä pumitukseen vaan painottanut noita sääntöjen mukaisia eliminointeja.

EDIT: quotet muokattu oikein
Post Reply