Väijytys eli tuliylläkkö

Pelaajan, ryhmän ja joukkueen taktiikat ja tanssiliikkeet. Henkilökohtainen huolto, naamioituminen, liikkuminen ja kommunikointi. Siis vähän kaikki jotka kuuluvat otsikon "Pelaajan tai joukon osaamistason kehittäminen"

Moderators: laturi, Gary

Post Reply
Gary
sohvakenraali
sohvakenraali
Posts: 2209
Joined: Fri 24 Aug, 2007 17:21:18
Location: Jalasjärvi,Oulu

Väijytys eli tuliylläkkö

Post by Gary »

Tuliylläkköön joutuminen

Kun vastustaja yllättäen avaa tulen kohti, tärkeintä on refleksinomainen maastoutuminen! Suurin virhe on kääntyä ja pyrkiä juoksemalla pakoon.

Välittömästi maastoutuessa avataan tuli oletettua vastustajan suuntaa kohti. Tämän jälkeen pyritään siirtymään ryömien parempaan asemaan ja suojaan. Seuraavaksi on jonkun, toivottavasti ryhmänjohtajan, päätettävä miten toimitaan. Vaihtoehtoja on oikeastaan kolme, riippuen tilanteesta ja paikasta.

1. Jos oma osasto on huomattavasti suurempi kuin väijyttäjien ja maasto ei ole liian edullista väijyttäjille, voidaan suuremman tulivoiman turvin pyrkiä murtamaan väijytys hyökäten väijyttäjiä vastaan. Tämä tulee tehdä tulen ja liikkeen avulla, sekä mahdollisuuksien mukaan osan koukatessa hieman sivusta. Oleta suuria tappioita.

2. Jos lähistöllä on omia joukkoja, voidaan pyrkiä antamaan tehokasta suojatulta, kun samaan aikaan toiset joukot hyökkäävät väijyttäjien sivustaan tai selustaan.

3. Irtautuminen. Irtautuminen tehdään tavallaan käänteisenä etenemisenä. Tällöin vastustajaa lähimpänä oleva irtautuu ensin, jää sopivan lähelle suojaan ja antaa suojatulta seuraaville irtautujille. Yleensä ainoastaan yksi liikkuu kerrallaan muiden suojatessa häntä. Erilaisia irtautumistapoja on useita, ja yleensä paras tapa riippuu monestä asiasta.


Tuliylläkön teko

Hyvä tuliylläkkö paikka on seuraavanlainen:

*Hyvä suoja omille joukoille
*Huono suoja kohteelle
*Maasto pakottaa kohteen tietylle alueelle.
*Useita suojaisia perääntymisreittejä ylläkkön tekijöille.
*Ylläkön pystyy tekemään useasta suunnasta yhtäaikaa
*Vastustajan kiertoyritykset nähdään ajoissa ja kenties pystytään torjumaan edullisista asemista.


....
Kari Knuuttila
gary @ jvisoft net

web-ylläpitäjä
webmaster@jvisoft.net
User avatar
Tmu
kapiainen
kapiainen
Posts: 327
Joined: Fri 24 Aug, 2007 17:25:52

Post by Tmu »

Tuliylläkköön ryhdytään usein takaa-ajo tilanteessa, perässä tulevan vihollisen jäljittäessä joko talvella jälkien perässä tai kesällä koiran avulla. Osaavatpa jotkut intiaanit jäljittää jopa kesäkelillä jälkien perusteella. Tuliylläkköön mennessä tehdään yleensä ketunlenkki oman jäljen sivustaan sopivalle ampumisetäisyydelle. Ennen tuliylläkön asemiin menoa ryhmänjohtaja määrää kokoontumispisteen johon tuliylläköstä irtaudutaan.

Image


Tuliylläkkö asemissa tärkeää on, että omalla toiminnallaan ei paljasta ryhmäänsä viholliselle ennen aikojaan. Ryhmänjohtaja avaa tulen kun vihollinen on saavuttanut tulenavaustasan, muiden ei siis välttämättä tarvitse pällistellä saapuvaa vihollisjoukkoa ja tällä tavoin parantaa vihollisen mahdollisuuksia paljastaa ylläkkö. On myös vaarana ja tulee huomioida, että vihollinen on saattanut havaita tai aavistaa tuliylläkön ja kulkee hieman jäljen sivussa yrittäen päästä tuliylläkön selustaan. Tällöin ryhmän sivustaa katsova suojamies olisi paikallaan. Suojamiehen tarpeellisuus pitää kuitenkin katsoa aina tilanteen mukaan.

Image
Mikäli aikaa ei ole paljon voidaan tuliylläkkö järjestää myös suoraan edestä.


Kun ensimmäinen vihollinen saapuu tulenavaustasaan ja koko joukko on toivottavasti edessä tarjottimella, avaa ryhmänjohtajan tulen. Tarkoitus on saada aikaan nopea kuularyöppy ja ennen kuin vihollinen on kerinnyt tajuamaan mitä tapahtui, sissiryhmä irrottautuu kokoontumispisteelle ja jatkaa irtautumista tai tehtävää eteenpäin. Mikäli vihollinen päättää hyökätä heti kohti, suoritetaan irtaantuminen telaketjuperiaatteella.

Airsoftissa tuliylläkkö on melko haastavaa saada onnistumaan johtuen kuula-aseiden huonosta kantamasta, mutta sopivan paikan sattuessa tätä kannattaa yrittää.

Kuvien lähde: http://www.battlefieldlive.fi/BattleMan ... uminen.htm
Post Reply