Page 1 of 1

Pelikoulu, osa 7., Ryhmien yhteistoiminta

Posted: Tue 17 May, 2011 15:42:01
by Mazor
Pelikoulu 17.5.

Aihe: Ryhmien yhteistoiminta

Kun yhdistetään useampia ryhmiä toimimaan kokonaisuutena, käytetään tästä kokonaisuudesta nimitystä joukkue. Joukkue koostuu 2-4 ryhmää, joitten toimintaa koordinoi joukkueenjohtaja.
Joukkueenjohtaja hoitaa viestinnän ja toiminnan omasta joukkueesta ulospäin sekä ohjeistaa ja johtaa omien ryhmiensä toimintaa.
Jos ryhmänjohtaja oli kuin kanaemo, on joukkueenjohtaja kuin kukko. Hän huolehtii oman joukkonsa liikuttamisen

Joukkuetoiminnan osa-alueet:

Liikkuminen
Vaikka liikutaankin koko ajan isommissa kokonaisuuksissa, pätee edelleen kaikki aikaisemmin opeteltu. Muitakaa välit, muistakaa tähystyssuunnat. Kun liikkeellä on useampi ryhmä, on syytä kiinnittää huomiota omassa ryhmässä pysymiseen. Jos ryhmät menevät sekaisin, toiminnan organisointi on vaikeampaa ja hitaampaa.
Ryhmät voivat liikkua yhdessä monella tapaa: Porrastetusti tai samalla tasalla. Porrastetusti liikuttaessa toinen ryhmä menee edeltä, ja muut ryhmät seuraavat samaa reittiä. Samalla tasalla liikuttaessa ryhmät pyrkivät pysymään liikkeissään toistensa tahdissa.
Porrastetun liikkumisen etu on jälkimmäisten ryhmien mahdollisuus reagoida tilanteisiin joustavasti ja liikkuminen on mahdollista kaikkiin suuntiin. Samalla tasalla kulkiessa ryhmät voivat reagoida nopeasti ja välimatkojen kuromiseen ei kulu aikaa. Esim. Kolme ryhmää liikkuu löyhässä avorivissä. Keskimmäinen saa kontaktin, jolloin reunimmaiset ryhmät jatkavat kulkusuunnassaan suoraan koukkaukseen.
Vrt. Porrastetusti liikkuva kolmen ryhmän osasto joutuu liikkumaan pitemmän matkan pystyäkseen koukkaamaan ja aikaa kuluu vastaavasti kauemman.

Ampuminen
Kukin ryhmä toimii ampumisen suhteen itsenäisesti. Pyritään kuitenkin saamaan aikaan ristituli, joka onnistuu parhaiten koukkaamalla. Ristitulen avulla voidaan suojautuneetkin viholliset tuhota vaivattomasti.

Viestintä
Ryhmänjohtajien on syytä viestiä toisilleen, ja koska välimatkat kasvavat, on radio tähän paras keino. Edelleen vanhat muistettavat: Havainnoista kertominen! Aikeista kertominen! Tilanteesta kertominen!
Tietenkin ryhmän sisäisen viestinnän arvo on ennallaan, ja tärkeä osa hyvää toimintaa.

Rastit/tilanteet joita voidaan harjoitella:

1. Eteneminen joukkueena

2. Alueen suojaus joukkueena

3. Toiminnan suunnittelu

4. Kohteeseen hyökkäys