Päähän ampuminen!!

Jutustelu peleistä.

Moderators: laturi, Gary, Federal, Juppo, laturi, Federal, Gary, Juppo, laturi, Juppo, Gary, Federal

Huoltaja
Posts: 11
Joined: Fri 11 Nov, 2011 23:43:36

Päähän ampuminen!!

Post by Huoltaja »

Toivoisin nyt päähän ampumisen tiimoilta toimia peleihin.

En voi ymmärtää, että miksi ammutaan toista pelaajaa suoraan päähän ja varsinkin lähietäisyydeltä ja vielä useampaan kertaan! Tämä ei mielestäni ole enää vahinko vaan täyttä törkeää huolimattomuutta! Tällaisten vakavempien tapausten jälkeen tulisi mielestäni laittaa ampujalle jonkinlainen rangaistus (esim. sanktio), mutta nyt nämä päähän ampujat pääsevät kuin koirat veräjästä.
Törkeyttä osoittaa mielestäni se, että ei edes pyydetä anteeksi tapahtumaa tai voida ottaa selvää, että miten pahasti lopulta kävi.
Nyt keskustelua ja toimia tästä asiasta, joka on ymmärtääkseni säännöissä KIELLETTY!

Joni on aikanaan hyvin teroittanut tätä kieltoa, mutta välitetäänkö siitä enää tarpeeksi? Tässä kysymys pelinjohtajille.

Muistakaahan kuitenkin, että vaikka jokainen omalla vastuullaan softaa niin silti jokainen on pahoissa tapauksissa mahd. korvausvelvollinen.

Tämänpäiväisen ampumisen tiimoilta toivon sekä pelinjohtajan että kyseisen ampujan ottavan minuun yhteyttä. Tänään tapahtunut päähän ampuminen oli törkeää ja vahingot eivät jääneet mustelmiksi.

Nyt keskustelua asiasta lisää ja päähän kohdistuva ampuminen lopetettava ennen kuin tapahtuu vielä pahempaa.

Turvallisia pelejä...
User avatar
Tuom-asd
kapiainen
kapiainen
Posts: 385
Joined: Tue 11 Nov, 2008 00:23:44

Re: Päähän ampuminen!!

Post by Tuom-asd »

Toimin pelinjohtajana tänään (30.11).

Toivottavasti kaikki osapuolet ovat tästä ikävästä tapauksesta yhteydessä keskenään.
Aiheesta tullaan myös keskustelemaan pelinjohtajien palstalla, missä onkin ollut pääosumista jo keskustelua.

Yhdistyksen säännöissä sanotaan päähän ampumisesta näin:

3. Pelaajien on noudatettava herrasmiessääntöjä sekä suomalaista
maalaisjärkeä pelin aikana. Joten vältä ampumasta vastustajaa kasvoihin
jos on mahdollisuus ampua vartaloon, lisäksi sarjatulta on käytettävä
kohtuudella.
User avatar
Alezi
swatti-hatti
swatti-hatti
Posts: 95
Joined: Fri 11 Jun, 2010 10:52:52

Re: Päähän ampuminen!!

Post by Alezi »

En tunne kyseistä tilannetta, mutta tässä mielipiteitäni päähän ampumisesta. Mielipiteeni ovat henkilökohtaisiani, eivätkä edusta yhdistyksen virallista kantaa.

Olen lukuisien harrastusvuosieni aikana joutunut kaivamaan kasvoistani kokonaan ihoon uponnutta kuulaa ja ottanut osumaa kasvoihin käsivarrenmitan päästä ammutusta kuulasta seurauksena tilanteesta, joka syntyi yllätettyäni vastapuolen pelaajan säkkipimeänä syysiltana pelatussa zombie-pelissä. Kummassakaan tapauksessa jälki ei ollut siistiä ja kasvoistani löytyy edelleen pienet arvet muistoina tapahtumista. En kuitenkaan syytä ampujia tilanteista, sillä olin valinnut käyttööni ainoastaan silmät suojaavat sankalasit enkä lisäsuojia, jotka olisivat kyenneet estämään saamani lievät vammat, vaikka tiedostinkin mahdollisuuden kipeisiin kasvo-osumiin. Jouduin kärsimään päätöksestäni ja tulen kärsimään siitä vastaisuudessakin, koska käytän edelleen vastaavia laseja.

Tuom-asd'n lainaama tärkeä sääntö kuuluu myös yhdistyksen pelitapahtumat aloittavan alkupuhuttelun vakio-ohjelmaan, jossa kyseistä sääntöä painotetaan erityisen vahvasti. Sääntöä onkin Rikiuksella viettämieni vuosien aikana noudatettu kiitettävästi. Yhdistys suosittelee säännöissään myös pelaajia käyttämään kokonaaman suojaavia maskeja ja valvoo myös pakollisten silmäsuojaimien käyttöä, mahdollisten lisäsuojien käyttö on pelaajien omasta tahdosta riippuvaa. Mielestäni yhdistys tekeekin päähän kohdistuvien osumien järkevässä ennaltaehkäisyssä kaiken, mitä siltä voidaan vaatia.

Tilanteet, jollaiseen huollettavasi joutui eivät aina johdu ampujan törkeästä huolimattomuudesta. Airsoft-peleissä etenkin kiivaimpien tapahtumien aikana pelaajat toimivat usein vaistomaisesti myös liipaisinta painaessa. Sama pätee myös suojautumiseen, joutuessani tulituksen kohteeksi maastoudun ajattelematta mitään. Tällaisessa tilanteessa toimin puhtaasti reaktion seurauksena, jolloin toiminta ei ole tietoisen päätöksenteon seuraus. Myös säikähdys voimistaa entisestään tällaisia reaktioita. Päähän kohdistetut laukaukset, eivät siis ole aina tarkoituksella päähän kohdistettuja. Silloinkin, kun päähän ammutaan tietoisesti laukauksia, sitä tuskin kukaan tekee vahingoittamistarkoituksessa.

Hyvillä perusteilla, todistetusti törkeästä harrastukseen kuulumattomasti toiminnasta yhdistys asettaa sanktioita. Pitäisin kuitenkin huollettavallesi sattunutta tilannetta tarkemmin sitä tuntematta normaalina pelitilanteena, jossa aiheutuneista vammoista on vastuussa huollettavanne, joka on valinnut käyttöönsä suojaimet, jotka eivät kyenneet estämään sattuneita vammoja. Alaikäisten pelaajien pakollisia suojaimia täydentävien suojaimien käytöstä ovat vastuussa myös heidän vanhempansa, ei yhdistys.
"11.Vastuu
1.Pelaaja on vastuussa itsestään ja omista varusteistaan. Mutta jos jokuharrastuksen kuulumattomalla tavalla ja tahallaan aiheuttaa vahinkoa toiselle tai hänen varusteille, on vahingot korvattava!
"
Huoltaja
Posts: 11
Joined: Fri 11 Nov, 2011 23:43:36

Re: Päähän ampuminen!!

Post by Huoltaja »

^ Kuten itsekin mainitsit, et tapausta tunne tarkemmin.

Jos osumat tulevat kahdesti ja vielä aivan lähietäisyydeltä (n. 2m) niin ei se mielestäni sattumaa enää ole. Vielä kun olen asiasta keskustellut ja tilanteen kuullut hyvin yksityiskohtaisesti en saa siitä millään lailla hyväksyttävää. Tässä tapauksessa osuma tuli niin ylös, joten edes maski ei olisi estänyt tulleita, syviä haavoja. Pelaajalla voi olla myös esim. klaustrofobia, jonka vuoksi hän ei pysty pitämään maskia. Se ei silti oikeuta ampumaan päähän.

Yhdistystä en ole missään vaiheessa syyttänyt asiasta!

Pitää kuitenkin muistaa, että kyse on harrastuksesta, ei oikeasta sotatilanteesta. Tällainen saa äkkiä lajille "huonoa mainosta". Kuten Tuomas tuossa kirjoittikin....herrasmies sääntöjä ja maalaisjärkeä. Nyt ei ollut kumpaakaan valitettavasti.

Jokin aika sitten on myös toisen pelinjohtajan kanssa käyty keskustelua, että miten aiemminkin on ongelmaa ollut. Asia on siis ollut pöydällä ennenkin! Uutena tämä ei varmasti tullut, joten olisi varmaan hyvä aika miettiä miten jatkossa toimitaan ennen kuin tulee se vakava tapaus. Silloin on myöhäistä pyllistää.
Meidän perheessä on nyt n. 3v harrastettu Jjärvellä tätä lajia, myös aikuisen ollessa mukana pelissä. Silloin jo sain kuulla, että miten monta kertaa aikuistakin ammuttiin päähän pelin aikana. Sanoisin siis, että ongelmaa on ja iso sellainen. Tuskin kukaan haluaa odottaa sitä päivää, jolloin tapahtuu vielä pahempaa.
User avatar
laturi
puheenjohtaja
puheenjohtaja
Posts: 1489
Joined: Wed 19 Dec, 2007 19:47:13
Location: Kauhajoki

Re: Päähän ampuminen!!

Post by laturi »

Itsekkään en tunne tämän päivän tapauksen yksityiskohtia tarkemmin, enkä rupea sitä kummemmin pyörittelemään. Tässä kuitenkin hieman pääosumista yleensä.

Peleissä pääosumia tulee jonkin verran johtuen kuulapyssyille pitkistä ampumaetäisyyksistä ja epätarkoista aseista ja erilaisten harrastajien erilaisista ampumataidoista. Esimerkkinä 20 m päässä seisovaa pelaajaa ammuttaessa jo aseessa kuulan kantamaa lisäävä hop-up toiminto voi nostaa kuulan kierteellä liian ylös, jolloin keskivartaloon kohdistettu ammunta voi osuakkin pään seutuville. Lisäksi tällä etäisyydellä vaikuttaa mm. tuuli, pelaajan osumatarkkuus ja ammuttavan liikkuminen.

Esim 1. Joskus viimekesänä lähietäisyydellä oleva vastustaja oli ampumassa minua keskivartaloon fiksusti, mutta refleksini maastouttivat minut sellaiselle korkeudelle ennen kuulan ehtimistä osumaan minua, jotta kuula tuli suoraan päähän n. 4m päästä.

Esim 2. Muutama viikko sitten ammuin vahingossa eräältä pelaajalta hampaan kulman poikki. Tällöin ampujasta(minusta) oli osumaa ottaneeseen pelaajaan matkaa n. 30 m. Tämä tapahtui kun huomasin pelaajan liikkuvan sivuttain edeten, ja kohdistin sarjan pelaajan keskivartalon tasolle. Tällöin jokunen kuula osuikin pelaajan suuhun ja hampaasta murtui pala.

Lähietäisyydeltä pääosumia voi tulla johtuen huonosta näkyvyydestä tai äkkinäisestä tilanteesta, jossa pelaaja reagoi vastustajan kohtaamiseen reflekseillä. Lisäksi äkkinäisen tilanteen tultua ei asetta välttämättä kerkiä tai muista vaihtaa kertalaukaus-moodiin vaan piipusta saattaa ryöpsähtää pieni sarja kuulia.

Näin ollen pääosumia vaan tulee siinä missä osumia muihinkin ruumiinosiin. Arempia paikkoja voidaan sitten suojailla erilaisilla suojaimilla tarpeen mukaan.

Tottakai pääosumia on vältettävä parhaansa mukaan, ja tätä varten säännöissä onkin erilaisia pykäliä estämään huolimattomuudesta johtuvia pääosumia. Päähän ampumisen ehkäisystä näin ollen kerrotaan aina pelien alussa.

Jos peleissä havaitaan tahallista päähän ampumista, niin silloin tulee kyseeseen pelaajan poistaminen peleistä, mahdollisesti pidemmäksikin aikaa/kokonaan!


Muokattu:
Huoltaja wrote:Joni on aikanaan hyvin teroittanut tätä kieltoa, mutta välitetäänkö siitä enää tarpeeksi? Tässä kysymys pelinjohtajille.
Tottakai välitetään ja asiasta muistutetaan aina pidettäessä alkubriiffiää. Yhdistyksellä on turvallisuudessa ja muissakin peleihin liittyvissä asioissa on nousu johteinen kehitys. Pelejä pyritään jatkuvasti kehittämään turvallisemmiksi ja laadukkaammiksi, ja epäkohtiin puututaan.
Last edited by laturi on Sun 01 Dec, 2013 01:51:10, edited 4 times in total.
Lauri Mäenpää
Hallituksen puheenjohtaja
Vulcan
sohvakenraali
sohvakenraali
Posts: 814
Joined: Sat 15 Sep, 2007 18:15:41
Location: Jalasjärvi

Re: Päähän ampuminen!!

Post by Vulcan »

^ Kuten itsekin mainitsit, et tapausta tunne tarkemmin.
Minä tiedän tapahtuman ja tiedän asianomaiset hyvin vastuullisiksi ja luotettaviksi harrastajiksi.
Huoltaja wrote: Jos osumat tulevat kahdesti ja vielä aivan lähietäisyydeltä (n. 2m) niin ei se mielestäni sattumaa enää ole.
Käsittääkseni ase on ollut sarjatulella, mikä tarkoittaa sitä, että sieltä tulee nopeaan tahtiin monta kuulaa peräkkäin. Kun tällainen epämiellyttävä yllättävä tilanne on tullut pelaaja on vaistonvaraisesti ampunut ja osunut vahingossa päähän useammalla kuulalla.

Se ei silti oikeuta ampumaan päähän.
Kukaan ei ole oikeuttamassa päähän ampumista tällaisessa tilanteessa, mutta vahinkoja sattuu kun ollaan tekemisissä inhimillisten ihmisten kanssa.

Pitää kuitenkin muistaa, että kyse on harrastuksesta, ei oikeasta sotatilanteesta.
En koe harjoittelevani sotatilannetta varten harrastaessani airsoftia. En pidä siitä, että näitä rinnastetaan toisiinsa. Itseasiassa näiden kahden rinnastaminen, jos jokin tuo huonoa mainetta lajille.
Kuten Tuomas tuossa kirjoittikin....herrasmies sääntöjä ja maalaisjärkeä. Nyt ei ollut kumpaakaan valitettavasti.
Kuten aiemmin sanottu, tilanne on tullut nopeasti ja sen seurauksena syntyneet vahingot ovat valitettavat. Tällaisessa nopeassa tilanteessa peli menee aina enemmän tai vähemmän refleksien varaan.
Enkä jaksa uskoa, että meidän tutusta peliporukasta löytyy niin sadistisia yksilöitä, että he mielikseen aiheuttavat ylimääräistä (sanon ylimääräistä, koska lajiin kuuluu tietty määrä - ei aina niin miellyttävää - kipua osumien muodossa) kipua kanssapelaajille.Ja mitä tulee ylipäänsä pääosumiin, niin minusta niiden määrä ei ole mainittavasti missään vaiheessa noussut. Niitä tulee aina silloin tällöin, joskus hieman pahempia, joskus pääsee pienellä paukuralla. Voin sanoa, että jokainen ryhmääni kuuluva (minä mukaan lukien) on saanut vähintään yhden pääosuman joskus peliuransa aikana, muutamalta tutulta on tullut hampaaseenkin kuula aika rajusti. Se kuuluu osaksi peliä, että tällaisia vahinkoja saattaa sattua ja jokainen pelaaja ottaa osaltaan vastuun, kun pelaamaan lähtee. Se on osa lajin luonnetta.

En tiedä millä kokemuspohjalla te latelette mielipiteitänne lajistamme, ja sen harrastamisesta, mutta itse nyt jo 7 vuotta harrastaneena voin todeta, että tässä ollaan tekemässä kärpäsestä härkästä. Varmasti tarkoitusperänne ovat hyvät, mutta pitää mieltää airsoft extreme-harrastukseksi, joka ei ole täysin vaaratonta.

Lauri Seppälä
Pelialuevastaava
Lauri "Vulcan" Seppälä
User avatar
Alezi
swatti-hatti
swatti-hatti
Posts: 95
Joined: Fri 11 Jun, 2010 10:52:52

Re: Päähän ampuminen!!

Post by Alezi »

Tilannetta tuntematta en ala puolustelemaan ampujaa, mutta korostaisin kuitenkin ettei tuollaisen tilanteen syntymiseen tarvita adrenaliinin jyllätessä muuta, kuin pieni säikähdys ja vaistomainen reaktio ja vahinko on valmis.
Lähes kaikki pelaajat käyttävät myös aseessaan oletustulimoodina sarjatulta. Virittämätön ase ampuu vakiona noin 10-15 laukausta sekunnissa, viritetyt yleensä 25 ylöspäin.
Ihmisen reaktioajan ollessa noin 0.2 sekunttia virittämätöntä asetta käyttävä pelaaja ampuu vähintään 1-2 laukausta sarjatulella ennen kuin hän ehtii 0.2 sekunnin kuluttua reagoida ja lopettaa tulituksen huomattuaan osuneensa.
25-laukausta sekunnissa ampuvaa viritettyä asetta käyttävä pelaaja saattaa ampua jopa 5-laukausta ennen kuin hän ehtii reagoida ja lopettaa tulituksen.
Tuolla laskukaavalla (0.2xTulinopeus) laskettuna eilen päähän ammuttua pelaaja ampunut henkilö on siis lopettanut tulituksen heti ellei täysin välittömästi havaittuaan osuneensa, mikäli kyseinen henkilö on käyttänyt sarjatulta.

En näe sitä ongelmana, että keskimääräisesti jokaisena pelipäivänä ammutaan vaikkapa kymmeniä päähän kohdistuneita laukauksia, koska päivän aikana noin 40-50 yhteenottavaa pelaajaa ampuvat yhteensä useita kymmeniätuhansia laukauksia ja tässä harrastuksessa pää on se useimmiten näkyvissä oleva maalitaulu. Päähän kohdistuneiden osumien saaminen ei ole siis pelkkä riski, on aika karu fakta, että pääosumia tulee kaikille säännöllisesti Airsoftia harrastaville ennemmin tai myöhemmin, kipeitäkin. Näen pääosumat ongelmana silloin, jos ampujalla on mahdollisuus kohdistaa laukauksensa muuhunkin kuin päähän, mutta hän pyrkii toistuvasti vastaavissa tilanteissa ampumaan päähän. Ja ongelma on mielestäni suuri silloin, jos tätä harrastaa useampi kuin yksi pelaajaa. Tällaista ongelmakäyttäytymistä en ole Jalasjärvellä havainnut viimeaikoina.


Pahan näköiseen paljon vertavuotavaan haavaan ei paljoa tarvita, päänalueella verenkierto on niin voimakasta. Olen itsekin saanut vastaavia syviä paljon vertavuotavia haavoja.
-jm-
sohvakenraali
sohvakenraali
Posts: 1898
Joined: Sat 25 Aug, 2007 17:16:24
Location: Jalasjärvi

Re: Päähän ampuminen!!

Post by -jm- »

Olin tässä tilanteessa paikalla ja ammuin kohti vastapuolen pelaajaa nopeassa tilanteessa lähietäisyydeltä.
Uskon, että vastapuoli olisi toiminut samassa asemassa täsmälleen samoin.

Laukaukset eivät olleet tähdättyjä, vaan sellaisia nopeita heittolaukauksia tst-pariani kohti tähtäävän vastustajan suuntaan.
Tarkoitus ei luonnollisesti ollut ampua vastustajaa lähietäisyydeltä päähän, se ei ole koskaan tarkoitukseni.
Mutta koska laukaukset lähtivät lähietäisyydeltä nopeassa ja yllättävässä tilanteessa aseen tulenvalitsimen ollessa sarjatulella, on mahdollista että vastapeluriin osui sarja lyhyeltä etäisyydeltä.

Ase oli luonnollisesti sarjatulella, sillä etenimme vihamielisessä metsämaastossa suorittamassa osapuolemme saamaa hyökkäystehtävää.

Yhdistyksen pelisääntöjen mukaan sarjatulta ei saa käyttää rakennusten välittömässä tuntumassa, metsämaastossa säännöt eivät rajoita sarjatulen käyttöä.
En tiedä osuinko tilanteessa vastapuolen pelaajan, mutta vastapeluri poistui paikalta erittäin runsaasti voimasanoja käyttäen. Tästä päätellen hän joko harmitteli omaa epäonnistumistaan tai saamaansa osumaa.

Tilanne oli siis normaali pelitilanne, erittäin nopea ja yllättävä.
Jälkikäteen kuulin, että vastapelaaja oli saanut kipeitä osumia päähänsä.

En näe toimineeni mitenkään yhdistyksen sääntöjen vastaisesti, kuten aiemmin kirjoitin, tilanne oli nopea ja yllättävä, jossa toimin vaistonvaraisesti.

“Huoltajan” on syytä tiedostaa, että pelaajilla on pelissä on välillä melkoinen adrenaalimyrsky.
Kotona tietokoneen äärellä on ehkä vaikea ymmärtää miltä tuntuu edetä “vihamielisessä” maastossa, odottaen joka askeleella saavansa vastaan kuularyöpyn, välillä kipeitäkin osumia.
Adrenaalin virratessa veressä toiminta on vaistonvaraista, ajatukset tulevat sitten jälkijunassa.

OT.
Samainen nimimerki Huoltaja kantoi huolta kiroilusta tässä ketjussa http://forum.jvisoft.net/viewtopic.php? ... 3&start=30.
Voin kertoa, että kiroilu onnistuu vallan mainiosti myös huoltajan huollettavalta, myös nuorempien pelaajien “ohjeistaminen” voimasanoin näkyy sujuvan varsin luonnikkaasti.
Lieneekö sitten ammentanut oppinsa meiltä Rikiuksen harrastajilta vaiko jostain muualta?

Harmillisia vahinkoja sattuu kaikissa harrastuksissa.
Olen pitkään ollut mukana pesäpallo kuviossa.
Peleissä sattuu tuon tuostakin tilanteita, että pallo osuu lyönnistä kivuliaasti ulkopelaajaan.
Eipä noistakaan vahingoista kukaan kirjoittele foorumeille pallon lyöjää syyllistäen.

Edelleen OT.
Huoltajan lakiasiain tuntemus tuossa edellä linkittämässäni ketjussa törmästi ilmeisesti seinään, sillä tarkistettuani asioita PRH:n lakimiehen suunnasta keskustelu laimeni.
Nimimerkki ei tietenkään hyökkäävän aloituksen jälkeen voinut myöntää olevansa väärässä, sillä anonyymin nimimerkin takana oli paljon helpompaa vaieta.

No joo, oli vähän rumaa kaivella vanhoja, myönnetään.
Harmittaa vain, että anonyymisti voidaan käydä sanalliseen hyökkäykseen tässäkin tapauksessa meille aktiiviharrastajille ihan normaalin pelitilanteen seuraamisten vuoksi.
Lopputulos oli tietenkin harmillinen vahinko, mutta näitä ikävä kyllä tulee aina joskus.
Tst-pariltani tosiaan lohkesi hammas pari viikkoa sitten, mutta hän ei lähtenyt foorumille huutelemaan, sillä hän tiedosti harrastukseen liittyvät riskit.
-Minkä ketteryydessä häviän, sen painossa voitan-
Huoltaja
Posts: 11
Joined: Fri 11 Nov, 2011 23:43:36

Re: Päähän ampuminen!!

Post by Huoltaja »

En tiedä osuinko tilanteessa vastapuolen pelaajan, mutta vastapeluri poistui paikalta erittäin runsaasti voimasanoja käyttäen. Tästä päätellen hän joko harmitteli omaa epäonnistumistaan tai saamaansa osumaa.

Kävikö sinulla mielessä (kertomasi mukaan jäit paikalle), että pelaaja saattoi olla shokissa tapahtuneen jälkeen ja nähtyään verimäärän?
Mitä shokissa oleva ihminen tekee? Koulutuksen saaneet henkilöt tietävät tämän.
Pelaaja oli vielä kotiinkin tullessaan shokissa, joten sekin kertoo minulle paljon.
Suuret Kiitokset niille, jotka EA antoivat paikanpäällä!


“Huoltajan” on syytä tiedostaa, että pelaajilla on pelissä on välillä melkoinen adrenaalimyrsky.
Kotona tietokoneen äärellä on ehkä vaikea ymmärtää miltä tuntuu edetä “vihamielisessä” maastossa, odottaen joka askeleella saavansa vastaan kuularyöpyn, välillä kipeitäkin osumia.
Adrenaalin virratessa veressä toiminta on vaistonvaraista, ajatukset tulevat sitten jälkijunassa.

Tiedän varsin hyvin, mitä adrenaliini ihmiselle aiheuttaa.


OT.
Samainen nimimerki Huoltaja kantoi huolta kiroilusta tässä ketjussa http://forum.jvisoft.net/viewtopic.php? ... 3&start=30.
Voin kertoa, että kiroilu onnistuu vallan mainiosti myös huoltajan huollettavalta, myös nuorempien pelaajien “ohjeistaminen” voimasanoin näkyy sujuvan varsin luonnikkaasti.
Lieneekö sitten ammentanut oppinsa meiltä Rikiuksen harrastajilta vaiko jostain muualta?

Tähän jo sinulle annoin vastauksen ylempänä. Mietitkö kenties, että pelaaja voisi olla shokissa?? Olisiko tarvinnut vaikka sinulta kenties apua?? Käskeä vaikka soittaa kotiin ja kertoa tapahtuneesta? Ja katsoa vielä, että pelaaja olisi oikeasti soittanut kotiin shokkitilassaan ollessaan. Aikuinen olisi voinut tietysti toimia näinkin niin pelaaja olisi haettu välittömästi kotiin. Päähän kohdistuneet vammat voivat olla hyvinkin vakavia, kuten jokainen tietää. Siksi en ymmärräkään, että miksi keskustelun muoto on joiltain osin muuttunut puolusteluksi/hyväksyttäväksi sen suhteen?


Harmillisia vahinkoja sattuu kaikissa harrastuksissa.

Niin sattuu. Olen samaa mieltä. Itse olen ainakin oppinut siihen, että pyydetään anteeksi tapahtunutta ja oltaisiin kiinnostuneita siitä, että onko henkilö sen jälkeen kunnossa...tarkoitan myös shokkitilaa. Sen huomaa helpostikin ilman mitään koulutusta jos/kun vaan hetken ihmistä seuraa tapahtuman jälkeen.


Edelleen OT.
Huoltajan lakiasiain tuntemus tuossa edellä linkittämässäni ketjussa törmästi ilmeisesti seinään, sillä tarkistettuani asioita PRH:n lakimiehen suunnasta keskustelu laimeni.
Nimimerkki ei tietenkään hyökkäävän aloituksen jälkeen voinut myöntää olevansa väärässä, sillä anonyymin nimimerkin takana oli paljon helpompaa vaieta.

Ehkä minulla voi olla muutakin elämää kuin seurata täällä kaikkia kirjoituksia. Jos sinulla on siihen aikaa niin kaikin mokomin :D
Kuten sähköpostissasi väitit, että olen nimesi tänne kirjoittanut niin otapa silmät käteen ja lue tämä keskustelu uudestaan! En missään vaiheessa ole nimeäsi täällä kirjoittanut, kiitos vaan tästäkin.

No joo, oli vähän rumaa kaivella vanhoja, myönnetään.
Harmittaa vain, että anonyymisti voidaan käydä sanalliseen hyökkäykseen tässäkin tapauksessa meille aktiiviharrastajille ihan normaalin pelitilanteen seuraamisten vuoksi.

Näyttää valitettavasti käyvän niin, että päähän ammuttu onkin se pahantekijä tässä koko ketjussa. Vastuullista, aikuismaista käytöstä olisi ollut mielestäni toisenlainen käytös.
Yritin tavoittaa sinua jo eilen ja laitoin puhelinnumeronikin sinulle, koska omaasi en tiennyt. Olisit voinut soittaa ja selvittää näitä asioita.

Tämä aloittamani keskustelu meni aika pahoin pois siitä, mitä halusin sillä saada aikaan. Kovasti ollaan hyväksyvällä kannalla päähän ampumisen kanssa...oli se sitten vahinko tai tahallista tai jotain muuta siltä väliltä. Harmi.
Kuitenkin peleissä ymmärtääkseni on mukana myös paljon alaikäisiä pelaajia. Nytkö heille annetaan mielikuva, että päähän voi ampumista kohdistaa? Tästä varmaan joku vetää palon kirsuun, mutta aihe on ehdottomasti keskustelun arvoinen.
Itse en enää tätä keskustelua aktiivisesti kyttää, on sitä muutakin elämää :-)

Tapaan toivottavasti ensi viikon lauantaina ko. henkilön alueella ja keskustelemme tapahtuneet läpi.

Turvallisia pelejä jokaiselle pelaajalle, ikään katsomatta :thumleft:
AQ
sihteeri
sihteeri
Posts: 231
Joined: Mon 17 Sep, 2007 22:41:43

Re: Päähän ampuminen!!

Post by AQ »

Huoltaja wrote:Kovasti ollaan hyväksyvällä kannalla päähän ampumisen kanssa...oli se sitten vahinko tai tahallista tai jotain muuta siltä väliltä. Harmi.
Kuitenkin peleissä ymmärtääkseni on mukana myös paljon alaikäisiä pelaajia. Nytkö heille annetaan mielikuva, että päähän voi ampumista kohdistaa?
Itse en huomaa kenenkään ainakaan tässä keskustelussa hyväksyneen päähän ampumista? On lähinnä vain kerrottu syitä ja tilanteita, joissa kuulat saattaa päähän napsua ja jolle ei voi mitään.

Harrastajille ei ole annettu, ei anneta eikä tulla antamaan mielikuvaa että päähän voi ampua.

''Huoltaja'' voisi lopettaa leimaamisen, väärien johtopäätöksien tekemisen ja törkeiden väittämien suoltamisen. Ymmärrän että asia herättää tunteita etenkin kun tässä ikävässä tilanteessa on kyse omasta huollettavasta, mutta jäitä hattuun silti ennen kuin alkaa asiaa julkisesti foorumeilla purkamaan.
Aku Autio
Yhdistyksen sihteeri
User avatar
Federal
sihteeri
sihteeri
Posts: 2056
Joined: Fri 24 Aug, 2007 18:16:45
Location: Ilmajoki

Re: Päähän ampuminen!!

Post by Federal »

Tilanne on varsin ikävä ja päähän osumia sattuu jokaisella pelikerralla ja niitä tässä harrastuksessa tapahtuu vahingossa. Näin kovia osumia sattuu toki harvemmin, viimeisin vastaava tilanne minkä muistan nähneeni on vuodelta 2007 ennen kuin yhdistys oli edes perustettu. Tässä olisi voinut käydä myös toisin päin: nyt kuulaa kasvoihinsa saanut pelaaja olisi voinut vahingossa itse ampua samalla lailla. Mitenköhän tilannetta olisi silloin käsitelty?

Yhdistyksen pelisäännöistä lainattua:
9. Suojalasit
1. Koko naaman suojaavat suojaimet kuten paintball maskit ovat
suositeltavia.
2. Vain harrastukseen tarkoitetut, varmasti kestävät suojalasit hyväksytään.
Suojalasien on kestettävä osuma pelin tehokkaimmalla aseella
lähietäisyydeltä ammuttuna.
3. Hyväksytyt silmäsuojaimet : Bolle, ESS, verkkomaskit/lasit, Wiley X
suojalasit, Guarder suojalasit, paintballmaskit/lasit, taktiset suojalasit.
Huomiona ensimmäinen kohta. Jokainen pelaaja pystyy siis omalla suojainvalinnallaan vaikuttamaan kasvojensa suojaukseen.

Koko kasvojen aluetta suojaavia maskeja löytyy esimerkiksi tästä:

Blackbear Razor maski, teräsverkko

Blackbear Rampage maski, teräsverkko

Suosittelen harkitsemaan kaikille niille pelaajille jotka haluavat varmistua säästyvänsä niiltä kipeimmiltä osumilta.

Miten tällaisia tilanteita sitten voitaisiin estää? Minun mielestäni ei mitenkään. Ainoa mitä voidaan tehdä on teroittaa pelaajille että päähän ampumista on vältettävä. Pelitilanteet ovat pelitilanteita, ne tulevat yllättäen ja toiminta on silloin aina vaistomaista, niin kuin edellä onkin jo mainittu. Jos jokaisesta päähän tulleesta laukauksesta alettaisiin rankaisemaan, miten pelaaminen voisi toimia? Minua ei ainakaan pelaaminen kiinnosta jos olisi koko ajan pelko osua jotain vahingossa päähän ja saada tämän jälkeen pelikieltoa. Eri asia jos joku saadaan kiinni siitä että tahallaan harrastaa tällaista. Silloin ilman muuta pelikieltoon ja ulos yhdistyksen peleistä kokonaan. Jos tällaista ilmenee niin heti ilmoitusta pelinjohdolle, joka poistaa vaarallisesti käyttäytyvän pelaajan.

Itse olen saanut useamman kerran kipeitä kuulan osumia kasvoihini ja hyväksyn sen, koska en käytä koko kasvojen aluetta suojaavaa maskia. Toissa pelikerrallani sain verisen paukaman otsaani, mutta eihän siitä voi pelitilanteessa lähteä ketään syyttämään. Tuskin siellä aseen toisella puolella on kukaan tahallaan halunnut minua vahingoittaa. Tässäkään tilanteessa ampuja ei ole välttämättä voinut huomata aiheuttaneensa mitään vahinkoa, kun osuman saanut pelaaja on lähtenyt välittömästi paikalta offgamelle muiden jäädessä jatkamaan peliä. Syyllistäminen tällaisesta pelitilanteessa on aivan turhaa jos vahinko on sattunut.

Olisiko mahdollista saada myös osuman saaneelta omaa näkemystään tilanteesta?
Joni Viitala
Yhdistyksen sihteeri
User avatar
MikaLinna
sohvakenraali
sohvakenraali
Posts: 2405
Joined: Fri 24 Aug, 2007 22:35:39
Location: Jalasjärvi
Contact:

Re: Päähän ampuminen!!

Post by MikaLinna »

Tuom-asd wrote: Toivottavasti kaikki osapuolet ovat tästä ikävästä tapauksesta yhteydessä keskenään.
Tästä pelijohtajalle pisteet - oli vahinko tai ei, asia kannattaa varmasti käydä osapuolten kesken avoimin mielin läpi ettei kenellekään jää tästä traumoja. Pelikentällä ei ole (EIKÄ SAA OLLA) tarve kenenkään pelätä, ei siellä ole (=ei ainakaan minun pelinjohtoaikana ollut havaittavissa) tarkoitus ketään vahingoittaa, mutta lajin luonne on hieman sellainen että tämän tapaisiin yllättäviin tilanteisiin ja sitä kautta vahinkoihin voi syntyä mahdollisuus - tahtomattaan. Ok, ne pitää sitten vain selvitellä.
Tuom-asd wrote: Aiheesta tullaan myös keskustelemaan pelinjohtajien palstalla, missä onkin ollut pääosumista jo keskustelua.
Toivottavasti avoin keskustelu jatkuu, sanktiot ovat huono asia (tahattomissa tilanteissa) mutta tilanteen välitön purkaminen porukalla avoimin mielin on varmasti oikein tapa - tätähän tässä juuri tehdään ja sana on vapaa (ja toivottu). Pitää muistaa myös nuorempien pelaajien asema, jos vastapuoli on 20-30 v vanhempi, on siinä tilanteessa nuoremman pelaajan "oikeusturva" aika heikoilla, yhdistyksen rooli tässä kohden pitäisi minusta korostua ja olla tarvittaessa se tuki ja turva, molemmille - yhdistys kun on tässä se taho joka voi oikeasti olla ainoastaan puolueeton, sillä kuitenkin on eniten hävittävää jos harrastajat karsiutuvat lajin parista pois - jos nyt ei lasketa mahdollisia pelaajille koituneita henkisiä tai fyysisiä haittoja, joita ei voi verrata.

Ei tässä pidä syyllistä hakea, se ei vie asiaa suuntaan eikä toiseen; tilanteessa on joko toisella tai molemmilla osapuolilla tapahtunut jokin virhe/tahtomaton vahinko (ampuminen ilman tähtäystä, refleksi, karannut laukaus yms.). Vastaavasti kuulamyrskyn saajalla on saattanut suojaus pettää, alunperin saattanut olla vääränlainen suojavarustus ja varsinkin kun on kyseessä nuoremmat pelaajat, ei ole oikeanlaista tietoa miten ylipäätään suojautua pelikentällä oikein. Näitä kun sitten summaantuu eli tapahtuu useita summittaisia ja tahtomattomia virheitä/vahinkoja yhtäaikaa molemmilla puolilla, voi se lopputulos olla hyvinkin rumaa ja katastrofin ainekset on kasassa. Vastaavanlainen tilanneha voi syntyä, jos pelaaja sankalasit päässää katsoo pellolle. Samalla toinen pelaaja tulee puskasta, näkee pelaajan posken mutta ei ole tarkoitustkaan ampua mutta harmikseen kompastuu kantoon ja kaatuessaan painaa vahingossa liipasinta ja kuula osuu toista pelaajaa korvaan ja kulkeutuu korvakäytävään - tahaton mutta kyseessä silti osuma päähän parin metrin päästä - näitä voi tapahtua tahattomasti (ja vastaavaa on tapahtunutkin).

Eli oikeastaan kaikki on tässä mennyt juuri niin kuin ei olisi hyvä ja mukana on ollut sitten kosolti sitä huonoa tuuriakin. Tässä lajissa näitä vahinkoja sattuu vaikka niiltä pelinjohtajat jatkuvalla muistuttamisella kaikin keinoin pyrkivät suojatumaan. Oikeutettuja nämä tilanteet eivät millään lailla ole, mutta vahinko on aina vahinko ja tämä käy siitä yhtenä esimerkkinä. Yritetään porukalla ottaa tästä se kaikki oppi kuitenkin mitä on saatavilla ja koitetaan porukalla parantaa peliturvallisuutta entisestään.

Peräänkuulutan edelleen että nuoremmista pelaajista huolehditaan, se on jokaisen pelaavan täysi-ikäisen ja pelaajan omien vanhempien/huoltajien tehtävä. Ne nuoremmat ovat kuitenkin siellä ammentamassa oppia vanhemmilta pelaajilta. Yhdistyksen tulee edelleen panostaa (=jatkaa hyvin hoidetulla tiellä) nuorten pelaajien kouluttamiseen. Suojatuminen ja turva-asiat ovat tämän lajin ytimessä, ne vain pitää hallita jokaisen pelaajan ja oikotietä tässä ei ole = valistusta, opastatusta ja koulutusta, myös pelaajien kotijoukoille. Ja lopuksi, kun vahinko sattuu, ei ensin etsitä syyllistä eikä haeta asialle oikeutusta vaan koitetaan löytää keinoit millä saadaan kyseinen asia hoidettua kuntoon, minkään osapuolen (ampujan, osuman saaneen) ei saisi joutua kärsimään tahattomasta tilanteesta. Kun tämä ensivaiheen tärkein asia on hoidettu eli maassa rauha ja pelikentällä hyvä tahto, on tämän jälkeen harrastajilla aikaa miettiä millä ihmeellä nämä estetään jatkossa - edellä mainittujen valistamisen ja kouluttamisen lisäksi.

Näin minä sen näkisin, voin toki olla väärässäkin...
:?
Team Linna :)
Mika Linna, GSM 050 3601046, mika.linna@gmail.com
Karhjo
Posts: 5
Joined: Fri 26 Apr, 2013 22:40:43

Re: Päähän ampuminen!!

Post by Karhjo »

Hei, Tässä on tullut hyviä perusteluja miksi pääosumia tulee ja on kerrottu millaisia vahinkoja voi tulla. Olen tässä asiassa samaa mieltä, että pääosumat täytyy vain hyväksyä osana tätä lajia.

Pääosumien kieltoa on kokeiltu Virossa, eräässä samankaltaisessa lajissa nimeltä poffaus (pehmustetuin miekoin käytyä kamppailua). Tässä tilanteessa säädettiin, että päähän ei saa lyödä ja sen takia päähän osuneita iskuja ei lasketa. Tämä ei tietenkään estänyt päähän tulleita iskuja vaan kävikin niin, että pelaajat alkoivat käyttää päätään torjuakseen iskun johonkin muuhun sallittuun kohtaan ruumista. Kuulostaa hullulta, mutta ihmisen kilpailuvietti ja adrenaliini saa tekemään typeriä asioita. Tämä johti siihen, että aivotärähdysten määrä kasvoi huomattavasti. Suomessa tätä sääntöä ei ole ja päähän saa lyödä, ja siksi kypärän käyttö on täälläpäin hyvin suosittua poffauksessa.

Tämä vain esimerkkinä, miten pääosumien kielto voisi vaikuttaa. Airsoftissa aivotärähdyksiä ei voi saada kuulasta, mutta metsämaaston epätasaisuus saattaa aiheuttaa kompastumisen ja sen kautta sen voi saada. Siksi suosittelen kaikille pelaajille kypärää, se suojaa myös päätä ikäviltä kuulan osumilta siltä osalta, minkä maski/lasit eivä peitä.

Toiseksi pelitilanteessa pelaajat pyrkivät näyttämään itseään mahdollisimman vähän, ettei tule osutuksi. Se tarkoittaa sitä, että pelaajasta näkyy parhaimmillaan vain kasvot ja ase. Se miten pelaaja käyttää tätä keinoa on pelaajan omalla vastuulla. Itselläni osumat tulee suurimmalta osin pään ja hartioiden seudulle. Tiedostan, että tämä johtuu omasta pelityylistä. Siksi käytän kypärää suojalasien lisäksi. Hammassuojat on seuraavana ostolistalla.

Tässä lajissa suurimmat vaarat on kompastumiset ja jonkun paikan nyrjäyttämiset. Eikä niiltä aina voi välttyä, mutta kuulien osumilta pystyy kukin harrastaja suojautumaan melko hyvin. Se on itsestä kiinni kuinka hyvin suojautuu! Rahan vähyys on huono tekosyy, sillä jokaisen pitäisi panostaa omaan tai holhottavan turvallisuuteen enemmän kuin mihinkään muuhun.

Se, että joku menee ampumaan toista tahalteen arkaan paikkaan on ehottomasti kiellettyä ja se on hyvien käytöstapojen vastaista ja siitä pitää jatkossakin rangaista. Täytyy silti muistaa, että tämä laji on nopeatempoista, hetkittäin kilpailuhenkistä ja käydään epätasaisessa maastossa. Se kuuluu tähän lajiin ja elämään. Vahinkoja sattuu kaikille, eikä kaikelta pysty välttymään.

Täytyy kehua, että Jalasjärvellä airsoft-järjestelyt on tehty erittäin mallikelpoisesti ja monessa paikassa ei olla näin järjestäytyneitä tai lapsiystävällisiä.

T. Joni. K
aktiivinen softaaja Oulussa.
-jm-
sohvakenraali
sohvakenraali
Posts: 1898
Joined: Sat 25 Aug, 2007 17:16:24
Location: Jalasjärvi

Re: Päähän ampuminen!!

Post by -jm- »

Meinasin jo jättää mokoman ketjun, mutta pitänee nyt kuitenkin kertoa nimimerkille Huoltaja parit asiat.
Huoltaja wrote:Kävikö sinulla mielessä (kertomasi mukaan jäit paikalle), että pelaaja saattoi olla shokissa tapahtuneen jälkeen ja nähtyään verimäärän?
Mitä shokissa oleva ihminen tekee? Koulutuksen saaneet henkilöt tietävät tämän.
Pelaaja oli vielä kotiinkin tullessaan shokissa, joten sekin kertoo minulle paljon.
Suuret Kiitokset niille, jotka EA antoivat paikanpäällä!
Ei, ei tullut mieleen shokki. Harmistuneelta hän vaikutti.
Ja kyllä jäin paikalle, tai siis jatkoin pelaamista, sillä pelihän ei päättynyt tähän yksittäiseen tapahtumaan.
Mitään verta en nähnyt. Kuulin vasta paljon myöhemmin, että yksi aikuinen oli vastapeluria paikkaillut offgamella.
Siellä oli siis onneksi ainakin yksi vastuuntuntoinen auttavainen aikuinen.
Huoltaja wrote:Ehkä minulla voi olla muutakin elämää kuin seurata täällä kaikkia kirjoituksia. Jos sinulla on siihen aikaa niin kaikin mokomin :D
Kuten sähköpostissasi väitit, että olen nimesi tänne kirjoittanut niin otapa silmät käteen ja lue tämä keskustelu uudestaan! En missään vaiheessa ole nimeäsi täällä kirjoittanut, kiitos vaan tästäkin.
Niin, minullahan ei ole muuta elämää kuin airsoft ja yhdistyksen foorumin seuraaminen.
Jokin väärinkäsitys nimimerkille Huoltaja kuitenkin on syntynyt, sillä en ole lähettänyt sähköpostia, sekoittuukohan tässä nyt pappatiimiläiset keskenään?
Huoltaja wrote:Näyttää valitettavasti käyvän niin, että päähän ammuttu onkin se pahantekijä tässä koko ketjussa. Vastuullista, aikuismaista käytöstä olisi ollut mielestäni toisenlainen käytös.
Ei, ei missään nimessä vahingon kohteesta olla tekemässä pahantekijää, en minä ainakaan, eikä varmasti kukaan muukaan.
Kuten sinulle on monin sormin yritetty vakuuttaa, tässä nimenomaisessa tapauksessa kyseessä oli erittäin harmillinen sattumus ja vahinko, ei tahallinen teko.
Huoltaja wrote: Tämä aloittamani keskustelu meni aika pahoin pois siitä, mitä halusin sillä saada aikaan. Kovasti ollaan hyväksyvällä kannalla päähän ampumisen kanssa...oli se sitten vahinko tai tahallista tai jotain muuta siltä väliltä. Harmi.
Kuitenkin peleissä ymmärtääkseni on mukana myös paljon alaikäisiä pelaajia. Nytkö heille annetaan mielikuva, että päähän voi ampumista kohdistaa? Tästä varmaan joku vetää palon kirsuun, mutta aihe on ehdottomasti keskustelun arvoinen.
Ehkä olisi syytä miettiä miksi keskustelu ei mennyt haluamallasi tavalla.
Jospa se johtuu siitä, että et tunne lajia ja peliolosuhteita lainkaan.
Ei se ole yllätys, todella harva huoltaja tuntee lajia pätkän vertaa ja tästä tietämättömyydestä johtuen tulee sitten ehkä vedettyä vääriä johtopäätöksiä.
Tästä samasta tietämättömyydestä johtuen vanhemmat päästävät lapsiaan ties minkälaisin "suojalasein" varustautuneina pelikentälle.
Huoltaja wrote:Itse en enää tätä keskustelua aktiivisesti kyttää, on sitä muutakin elämää :-)
Niin, onneksi minulla ei ole muuta elämää, voin sitten kyttäillä täällä josko joku heittäisi keskustelun avauksia vajavaisin tiedoin ja sopivasti syyttelemällä.
Niin, ja ehkä en osaa käyttäytyä vastuullisesti, saatikka aikuismaisesti :evil:
-Minkä ketteryydessä häviän, sen painossa voitan-
BigBang
Posts: 5
Joined: Sun 27 Jun, 2010 00:57:40

Re: Päähän ampuminen!!

Post by BigBang »

Päähän ampumiselta ei voi välttyä. Jokainen peleissä käyvä on ampunut toisia paahän ja osunut omaan päähänkin.se pitää ymmärtää että jos ei käytä maskia, naamaan osuman tuleminen on normaalia ja jos ei kestä sitä niin parempi jäädä kotiin. En puolusta ketään tapauksessa. Kuulemani mukaan oli täysi vahinko ja tälläisiä sattuu välillä.
Post Reply