Radio-opas

Pelaajan, ryhmän ja joukkueen taktiikat ja tanssiliikkeet. Henkilökohtainen huolto, naamioituminen, liikkuminen ja kommunikointi. Siis vähän kaikki jotka kuuluvat otsikon "Pelaajan tai joukon osaamistason kehittäminen"

Moderators: laturi, Gary

Post Reply
Gary
sohvakenraali
sohvakenraali
Posts: 2209
Joined: Fri 24 Aug, 2007 17:21:18
Location: Jalasjärvi,Oulu

Radio-opas

Post by Gary »

Erityisesti tulevaa Suomyrsky skenaariota ajatellen pientä pakettia radion käytöstä. Tulee myös pelioppaaseen jossain vaiheessa. Toistaiseksi luettavissa ainoastaan täällä.


-------------------------
Radio

Radio on hyvä apuväline ryhmän ja isompien joukkojen kommunikointiin. Sen tehokas hyödyntäminen, varsinkin kun käyttäjiä on paljon vaatii kuitenkin harjoitusta. Muuten joudutaan helposti tilanteeseen jossa radioliikenteestä on enemmän haittaa kuin hyötyä, koska radioa allot ovat täynnä turhaa pulinaa ja epäselviä viestejä.

Airsoft pelaajilla ehdottomasti yleisin radio on PMR-446 tyyppinen lupavapaa radio, jonka maksimi lähetysteho on 500mW. Näillä saavutetaan muutaman kilometrin yhteysetäisyyksiä. Toisinaan isommissa peleissä saattaa olla käytössä VHF- tai LA-radiot, joilla lähetystehot ovat 1-4W luokkaa.


PMR446

PMR446 taajuus (446Mhz) on lohkaistu 8 alikanavaan. Radion voi säätää mille tahansa näistä kanavista. PMR radioissa on käytössä myös ns. alikanavat, jotka tarkoittavat vain sitä, että radio lähettää ensin tietyn "melodian" jolloin samalla alikanavalla olevat radiot tietävät aukaista kohinasalvan ja puhe pääsee läpi. Mikäli alikanavat ovat radiossa poissa päältä kuulee käyttäjä kaiken sillä kanavalla tapahtuvat liikenteen, myös alikanavien keskustelut. Siksi alikanavia ei yleensä käytetä.


Käyttö

Mikäli etäisyydet ovat pitkät ja yhteys huono, sen laatua voi yrittää parantaa nostamalla radiota korkeammalle ja takaamalla signaalin mahdollisimman esteetön kulku. Esimerkiksi oma vartalo estää radioaaltojen kulkua. Parhaat yhteydet saadaan korkealta avoinaiselta paikalta. Aina sellaisen paikan käyttö ei ole kuitenkaan mahdollista.

Koska vastaanottavassa radiossa on yleensä kohinasalpa, katkaisee se helposti viestistä ensimmäiset äänteet mikäli puhe aloitetaan heti lähetysnapin painalluksen jälkeen. Kannattaa siis odottaa n. 1 sekuntti napin painalluksen jälkeen ennenkuin aloittaa puhumisen.


Radioviestit

Jotta radiokanavaa käytettäisiin mahdollisimman lyhyen aikaa ja siten mahdollistettaisiin muidenkin pääsy radiotaajuuksille, tulee asiat esittää lyhyesti ja ytimekkäästi. Viesti kannattaa aina miettiä etukäteen ja mahdollisesti jopa kirjoittaa lapulle ennen lähetystä. Myös kaikki tarvittavat tiedot pitää olla näkyvillä, kuten esimerkiksi koordinaatit.


Viestin sisältö

Viestistä tulee ilmetä:
  1. Vastaanottaja
  2. Lähettäjä
  3. Asia
Esimerkki suomalaisesta viestiliikenteestä:
Ahven: "Ahven, Kotka, Havaittu 5 vihollista sijainnistamme 50m länteen. Liikkuvat pohjoiseen."
Kotka: "Kotka sai, 5 vihollista pohjoiseen"
Ahven: "Ahven loppu"

Viestiliikenne

Jos viesti on lyhyt ja selkeä voidaan se lähettää kerralla ylläolevan esimerkin mukaan. Mikäli se kuitenkin on pitempi tai siinä on paljon muistettavia asioita kuten esimerkiksi koordinaatteja, kannattaa vastaanottaja "herättää" viestin vastaanottoon.
Ahven: "Ahven, Kotka"
Kotka: "Kotka kuulee"
Ahven: "Havaittu 5 vihollista koordinaateissa 432 236, liikkuvat pohjoiseen. Ohjeita?"
Kotka: "Selvä, 5 vihollista 432 246 suunta pohjoiseen. Tarkkailkaa ja pitäkää sijainti"
Ahven: "Ahven tarkkailee, loppu"
Kotka: "Loppu"
Muutamia sääntöjä:
  • Tärkeimmät asiat kannattaa toistaa takaisin lähettäjälle. Erityisesti numerot!
  • Liikenteen aloittaja lopettaa liikenteen ("Loppu" -koodisana)
  • Lähettäjä - vastaanottaja parin voi toistaa joka viestiin ("Ahven, Kotka, nönnönnöö") Hyödyllistä erityisesti silloin jos kanavalla paljon eri henkilöitä.
  • Älä keskeytä toisten käynnissä olevaa keskustelua huutamalla viestien väliin. Kuuntele hetken kanavaa ja odota "Loppu" viestiä tai keskustelun loppumista.
-----------------------
Kari Knuuttila
gary @ jvisoft net

web-ylläpitäjä
webmaster@jvisoft.net
Post Reply